LUND


Områdesbeskrivning 

Lund är Sveriges elfte största tätort, belägen i västra Skåne. Lunds är en typis studentstad och präglas av studenlivet i samband med Lunds Universitet och Universitetssjukhuset. Lund är en medeltidsstad och det märks främst i gatunätet, som har sett likadant ut i årtionden. Lund centrum har formen av ett mänskligt hjärta, som var den typiska stadsbyggandet under medeltiden. Domkyrkan är en medeltida byggnad som är kvar i stadsbilden. Lund har en lång tradition av forskning och entreprenörskap med både vägledande internationella och nya företag. Flera forsknings- och utvecklingsföretag har genom åren utvecklats i samspel med universitet och forskningsbyn Ideon. Några av de viktigaste företagen i Lund är Tetra Pak, Ericsson Modems, Sony Mobile, Alfa Laval, Gambro, Axis AB och Bibliotekstjänst. Många som bor i Lund är pendlare, vilket innebär att det finns väl utbyggda kommunikationer med lokaltåg och bussar. Eftersom Lunds Universitet ligger här, är inpendlingen också omfattande. Av alla resor inom Lund sker 43 procent med cykel, då ofta studenter väljer cykeln, vilket innebär att cykelnätet är välutbyggt


 Kommunikation

Kommunikationer i form av buss- och tågförbindelser är omfattande. Bussnätet innehåller ett par stadsbusslinjer och regionsbusslinjer. Lund är en järnvägsknut, där Södra stambanan och Västkustbanan delar på sig, det är därmed möjligt att åka tåg till Sveriges största städer utan byten. Tåg från Lund går även i riktning mot Kävlinge, Eslöv, Malmö och Köpenhamn. Att komma till någon av flygplatserna Sturup eller Kastrup är lätt via både buss eller tåg. 


Service

Köpcentrum kring Lund finns det ett par av, såsom Nova Lund, Center Syd i Löddeköpinge och Burlöv Centrum i Arlöv. Möjligheterna till att utöva sport finns för fotboll, golf, innebandy, basket, ishockey, bordtennis, handboll, volleyboll och rugby. 


Utbildning

I Lund finns alla möjligheter till utbildning med en mängd olika förskolor, grundskolor och gymnasieskolor. Möjligheten till vidareutbildning med Lunds Universitet i staden gör valen oändliga.


 

Staffanstorp